Hari Raya Aidilfitri

Apabila tahun 2019 perlahan-lahan mendekati bulan Jun, rakan-rakan Malaysia tidak akan lupa bahawa Hari Raya Aidilfitri hampir datang. Hari Raya Aidilfitri merupakan suatu perayaan yang semua rakyat Malaysia mesti tahu dan ia juga adalah hari yang menandakan berakhirnya Ramadan.

 

Artikel ini akan mencadangkan beberapa pakaian yang tidak hanya sesuai untuk dipakai pada Hari Raya Aidilfitri, tetapi cantik dan menarik mata juga~

 

Biasanya, gadis akan memakai Baju Kurung, Baju Kebaya atau Jubah,

manakala lelaki akan memakai Baju Melayu dengan Kain Samping dan Songkok.

 

Tunku Puteri Johor, YAM Tunku Tun Aminah menyarung busana baju kurung Johor rona putih sedondon

manakala pasangannya, Dennis Muhammad Abdullah berbaju Melayu Teluk Belanga lengkap bersongkok dan samping.

 

Baju kebaya Malaysia Airlines yang ikonik dan elegan.

 

-1-

Baju Kurung

Baju kurung datang dalam dua keping, satu baju atas yang berlengan panjang, dan satu kain.

Ia merupakan baju tradisional kaum Melayu tetapi ia tidak ketinggalan zaman.

Baju kurung adalah pilihan utama ramai wanita Melayu di Malaysia, ia juga amat disukai oleh gadis-gadis kaum lain ? sebab baju kurung sangat longgar and oleh itu sungguh selesa untuk dipakai.

Ia juga sangat sopan dan sesuai untuk dipakai ke mana-mana sahaja.

 

Pakaian tradisional tidak semestinya membosankan? Terdapat banyak Baju Kurung hari ini yang moden dan bergaya.

 

Mengesyorkan anda untuk membeli👇👇👇

 

Tekan untuk melihat> Pakaian Kebangsaan Lengan Panjang

Baju Kurung ini menggunakan kain chiffon supaya ia nampak see-through.

Sulaman di atas kain itu sangat elegan dan tulen.

Comel sangat cuffnya yang bengkak itu?!

 

Tekan untuk melihat> Baju Berlengan Panjang

Design baju ini membentuk suatu imej yang elegen dan lemah lembut.

Baju ini mesti selesa dipakai sebab megikut keterangannya, produk ini diperbuat daripada kapas dan linen.

Butang-butang di hadapan baju ini menjadikan baju yang simple ini tidak bosan sangat.

 

Tekan untuk melihat> Muslim Berpakaian Poliester Kapas Square Neck

Angkat tangan siapa yang suka kolar band?!

Kolar ini biasanya digunakan di design baju lelaki tetapi sekarang ni ia juga terdapat di baju wanita!

Baju yang berkolar band sentiasa nampak kacak dan bergaya.

 

-2-

Skirt panjang

Kebanyakkan baju tradisional Melayu bertujuan untuk menutup badan, kaki dan tangan, sebab tu lah baju-baju Melayu berlengan panjang.

Walaupun begitu, dalam zaman moden ini, ramai wanita Melayu tidak terhad oleh tujuan tersebut daripada menunjukkan kecantikkan mereka.

 

Mengesyorkan anda untuk membeli????

 

Tekan untuk melihat> Pakaian Chiffon Panjang Langsing

Kain chiffon dan lengan lantern gaun ini membentukkan suatu imej yang macam gadis ini datang daripada suatu mimpi yang cantik.

 

-3-

Seluar panjang

Suit dan seluar bukan pakaian untuk lelaki sahaja lagi? Perempuan yang selalunya dikatakan sebagai lemah lembut akan nampak kacak dan neutral dalam suit dan seluar.

 

Mengesyorkan anda untuk membeli????

 

Tekan untuk melihat> Baju Panjang Muslim

Culottes, suatu ciptaan yang sangat bagus?? dalam bidang fesyen – ia adalah seluar tapi nampak macam skirt.

Kalau kamu suka skirt tapi rasa skirt tu leceh sangat untuk dipakai, pakailah culottes!

 

Tekan untuk melihat> Seluar Retro Atmosfera

Seluar yang berpinggang tinggi boleh menjadikan kamu kenampakkan tinggi dan kurus.

Design di pinggang culottes ini sangat unik dan cantik.

 

Tekan untuk melihat> Seluar Longgar Chiffon Kasual Lurus Sembilan Mata Pinggang

Reben ? di pinggang culottes ini fesyen dan comel!

 

 

Tak kira apa yang kamu akan pakai pada Hari Raya Aidilfitri, sila ingat untuk berpakaian sopan dan sesuai.

? Ketika kita sibuk nak express diri sendiri kita dengan memakai pakaian yang unik dan bergaya, kita kena sentiasa hormat-menghormati antara satu sama lain kerana Malaysia merupakan negara yang terdiri daripada pelbagai kaum.

Marilah kita bersama-sama menyambut Hari Raya Aidilfitri ini dengan semangat yang harmoni, gembira dan sungguh bergaya?!

 

Ditulis oleh: Ivy Chu

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *